Ödül Gerekçesi:
Türk romanında geleneği modern anlatımla harmanlayan kendine özgü üslubu, eserlerinde varoluşun anlamına, hakikat arayışına ve insanın iç dünyasına derinlikli bakışı, kadim hikmet ile çağdaş duyarlıkları ustaca birleştiren anlatımıyla okuru zengin bir düşünce yolculuğuna çıkarması, özellikle rüya, gerçeklik ve metafizik boyutları iç içe geçirerek edebiyatımıza kazandırdığı özgün romanları, tasavvufi geleneğin inceliklerini ve felsefi derinliğini roman türünün imkânlarıyla başarıyla buluşturması, son eseri Rumi’de olduğu gibi edebî üretimiyle yalnızca Türk romanının değil, kültürel hafızamızın da gelişiminde bulunduğu katkılar dolayısıyla 2025 Uluslararası Kahramanmaraş Edebiyat Ödülleri’nde ROMAN kategorisinde ödüle layık görülmüştür.
Sadık Yalsızuçanlar
Malatya’nın Çarmuzu Mahallesi’nde, yedi çocuklu bir ailenin ikinci çocuğu olarak dünyaya geldi. Babası Abdurrahman Bey, Malatya’da uzun yıllar sinema işletmeciliği yaptı. Babasının çalıştığı sinemalarda, seyircilere yer gösterip gazoz ve çekirdek sattığı yıllarda izlediği onlarca film onun edebiyat ve sanata meyline vesile oldu.
Ortaokul yıllarında öğretmeni Turhan Gültekin’in yönlendirmesiyle Fakir Baykurt, Oktay Akbal, Mehmet Kemal, Uğur Mumcu, Yaşar Kemal, Orhan Kemal ve Sait Faik gibi yazarların eserlerini okudu.
1979’da kazandığı Hacettepe Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünden 1983’te mezun oldu. Akabinde yüksek lisansa başladı ve birçok üniversitenin asistanlık, okutmanlık sınavlarını kazandı. Ankara’dan İstanbul’a taşındı, Köprü dergisinde çalıştı. 1985 yılında Sivas’ın Ulaş nahiyesine Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni olarak atandı.
TRT’nin açtığı prodüktörlük sınavını kazanarak yardımcı prodüktör olarak göreve başladı ve TRT çatısı altında yirmi yıldan fazla çeşitli kültür programlarına ve birçok belgesele imza attı.
İlk kitabı olan Şehirleri Süsleyen Yolcu ile Türkiye Yazarlar Birliği Hikâye Ödülü’nü ödülünü kazandı. “Kırkambar” programıyla televizyon programcılığı kategorisinde, Rüya Sineması ile de deneme kategorisinde, aynı kurumun ödüllerine layık görüldü. “Ozanın Kopuzu-Âşığın Sazı” belgeseliyle Türkiye Millî Kültür Vakfı, “Çalışma Hayatımız” adlı programıyla Hak-İş Sendikası (1994) televizyon programcılığı ödüllerini aldı. Hikâye ve romanları İngilizce, Almanca, Fransızca, Arapça başta olmak üzere çeşitli dünya dillerine çevrildi.
Evli ve beş çocuk babası olan Sadık Yalsızuçanlar, yayına hazırladığı yeni kitaplarıyla, katıldığı panel, söyleşi ve televizyon programlarıyla çalışmalarına devam etmektedir.