Yılın Öykü Kitabı ödülü: Kırklar Cemi

ÖDÜL GEREKÇESİ

İnsana dair ıstırapları yeni bir kurgu, dil ve anlatım ile vermesi; sosyal hayattaki acılar, mutluluklar ve trajedilerle etkileyici bir atmosfer oluşturması ve karakterlere ait yoğun duyguları şiirsel bir duyarlılıkla ele alabildiği için Yılın Öykü Kitabı Ödülüne layık görülmüştür.

 

Hüseyin Su

Öykü yazarı, editör. 20 Ağustos 1952, Çiçekdağı / Kırşehir doğumlu. Asıl adı İbrahim Çelik’tir. Ortaöğrenimini Kırıkkale’de tamamladı. Ankara Üniversitesi DTCF Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü (1980) mezunu. 1980’den itibaren Kütahya, Adapazarı ve Ankara’da öğretmenlik, 1997’den sonra Millî Kütüphane’de şube müdürü ve Beyazıt Devlet Kütüphanesinde müdür yardımcısı olarak görev yaparak 2000 yılında emekliye ayrıldı.

İlk öyküleri “Tüneller” ve “Ateş”, Edebiyat (Ocak 1981) dergisinde yayımlandı. Sonraki yıllarda Edebiyat (1980-84), Mavera (1984), İlim ve Sanat (1986-88) ve Hece (1997-), Heceöykü (2004) dergilerinde öyküler, denemeler ve incelemeler yazdı. Arkadaşlarıyla birlikte kurduğu Hece (Ocak 1997), Heceöykü (şubat 2004) dergileri ile Hece Yayınlarının yayın yönetmenliğini yaptı.

Gülşefdeli Yemeni adlı eseriyle, 1998’de, Türkiye Yazarlar Birliği tarafından Yılın Öykü Yazarı seçildi. “Ateş” adlı öyküsü 1983’te Boşnakçaya, “Giden Gün Ömürdendir”, “Gülşefdeli Yemeni” ve “Ana Üşümesi” adlı öyküleri de Arnavutçaya çevrildi.

Hüseyin Su, öykülerinde sade bir dil ve etkili bir anlatım tarzı kullandı. Türkçeyi kullanışı titiz ve bilinçlidir. Karakterlerin iç dünyasını başarıyla sergileyen öykülerinde, yazarın modern hayatla hesaplaşmasının izlerine sıkça rastlanır. Edebiyat üstüne yazılarında kültürel sorunları işledi.