YILIN DÜŞÜNCE ÖDÜLÜ

Ödül Gerekçesi:

Modernleşmenin ve kapitalist dönüşümlerin İslam şehirlerinin dokusu ve ruhu üzerindeki etkilerini uzun yıllara yayılan bir çabayla derinlemesine analiz etmesi, geleneksel İslam medeniyetinin şehircilik anlayışını günümüzün metalaşma süreçleriyle karşılaştırmalı okumadaki başarısı ve özellikle Sonsuzluk Arayışından Metalaşmaya: İslam Kentlerine Dönük Tehditler ve Potansiyeller adlı kitabında özgün bir düşünce zemini kurabilmesi ve İslam düşüncesinin temel kavramlarını günümüz kent bağlamında yeniden yorumlayarak düşünce dünyamıza yaptığı önemli teklifler dolayısıyla, 2025 Uluslararası Kahramanmaraş Edebiyat Ödülleri’nde DÜŞÜNCE kategorisinde ödüle layık görülmüştür.

Alev Erkilet 

1962 yılında Ankara’da dünyaya gelen Alev Erkilet ilk, orta ve lise öğrenimini TED Ankara Koleji’nde tamamladı. 1983’te Hacettepe Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nü bitirdi. Yüksek lisans (1985) ve doktorasını (1996) araştırma görevlisi olarak çalıştığı aynı bölümde tamamladı. Bu dönemde DPT’nin Özel İhtisas Komisyonlarında ve Aile Araştırma Kurumu için yapılan “Metropolde Kariyer Meslekleri ve Aile Yapısı Temelinde Yaşama Tarzları” başlıklı araştırmada görev aldı. Bölümlerinden birini yazdığı araştırma raporu 1997 yılında yayımlandı.

1997-2000 yılları arasında Kırıkkale Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde yardımcı doçent olarak çalıştı. 2006-2007’de İstanbul Büyükşehir Belediyesi BİMTAŞ’ın Tarihi Yarımada Koruma Amaçlı Kentsel Tasarım Projesi’nin sosyolojik araştırmalarını yürüttü. Aynı yıl ASAGEM için yapılan “Medya Profesyonellerinin ve Medyanın Aile Algısı” araştırmasında görev aldı. Bu araştırmanın raporu 2008 yılında yayımlandı. Şubat 2012’den sonra Kırklareli Üniversitesi Sosyoloji Bölümünde, Sakarya Üniversitesi İletişim Tasarımı ve Medya Bölümü ile Şehir ve Bölge Planlama Bölümlerinde, İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi ve İstinye Üniversitesi Sosyoloji Bölümünde görev yapmıştır. 2020 Mart ayından bu yana İbn Haldun Üniversitesi Sosyoloji Bölümünde çalışmakta olan Erkilet, 2020-2024 yılları arasında İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi dekanlığı görevini de yürütmüştür. Erkilet’in Ortadoğu’da Modernleşme ve İslami Hareketler, Ele Geçirilemeyen Toprak Kuzey Kafkasya, Eleştirellikten Uyuma, Toplumsal Yapı ve Değişme Kuramları, Mazlum Doğu’nun Mağrur Çocukları, Kenti Dinlemek: Kültürel Miras, Kentsel Ayrışma ve Yoksulluğa Dair Yazılar, İstanbul Halkının Dilencilik Olgusuna Bakış Açısı (İ. Coşkun ile birlikte), Magnetsiz Şehirler: Türkiye’de Kentlerin Dönüşümü (der.) (Yunus Çolak ile birlikte), Bir Müslüman İslamcılık, İslam Birliği ve Ümmet’e Nasıl Bakmalı, Sonsuzluk Arayışından Metalaşmaya: İslam Kentlerine Dönük Tehditler ve Potansiyeller başlıklı kitapları, çeşitli kitap ve dergilerde yayınlanmış makaleleri bulunuyor. Erkilet sosyal değişme, modernleşme, siyaset sosyolojisi, toplumsal hareketler, kent sosyolojisi ve toplumsal cinsiyet alanlarında çalışmaya devam ediyor.