Ödül Gerekçesi:
İnsanı merkeze alan mimari ve şehircilik yaklaşımı, tarihî dokuyu koruyan titiz restorasyon çalışmaları, estetik ve işlevselliği ustaca harmanladığı projeleri ve büyük mimarlık geleneğimizin yaşadığımız çağdaki önemli temsilcilerinden biri olarak geçmişi ve bugünü yok saymayan özgün tasarımları, mimarlık pratiğinin yanı sıra mimarlık tarihi, kültürel bellek ve şehircilik üzerine ortaya koyduğu akademik çalışmalar ve yayınlarıyla kültürel duyuşumuzun yükselmesine yaptığı katkılar ve sadece mimari ve yazılı eserleri ile değil bütün bir hayatı ile Türk kültürünün incelik ve görgüsünün yaşayan şahidi ve öğretmeni olması dolayısıyla 2025 Uluslararası Kahramanmaraş Edebiyat Ödülleri’nde YAŞAM BOYU BAŞARI ÖDÜLÜ kendilerine sunulacaktır.
M. Sinan Genim
1945 yılında Kuzguncuk’ta doğdu. Kuzguncuk İlkokulu sonrası, 1963 yılında Haydarpaşa Lisesi’ni bitirdi. Bir yıl Ankara Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde eğitim aldı. Mimarlık serüveni Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Mimarlık Yüksek Okulu’na girmesiyle başladı, 1969 yılında mimar olarak mezun oldu. Mimarlık yaşamına öğrenciliğinde 1967 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi Millî Saraylar Dairesinde mimar olarak başlarken Dolmabahçe Sarayı, Beylerbeyi Sarayı, Küçüksu Kasrı gibi yapıların restorasyon proje ve uygulamalarında deneyimini arttırmakla kalmadı, Devlet Mimarlık-Mühendislik Akademisi Mimarlık Bölümünde yüksek mimarlık eğitimini 1975 yılında tamamladı. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde doktora yaptı (1980). Aynı yıllarda Devlet Güzel Sanatlar Akademisi, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde öğretim üye yardımcılığı yaptı.
Doktora sonrası Mimar Sinan Üniversitesi ve Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinde öğretim üyesi olarak çalıştı. Çok sayıda gerek restorasyon gerekse yeni yapı projeleri yaptı. 1994 yılında Antalya Sevgi Gönül Evi ile Mimarlar Odası Koruma Dalı ödülü, 2017 yılında Antalya Kültür- Sanat, 2018 yılında Narmanlı Han, 2019 yılında Galatasaray Üniversitesi restorasyonu ile Sign of the City Awards'da, Kültürel Mirası Koruma ve Yaşatma Ödüllerini aldı. 2018 yılında “Beyoğlu Nişanı ve Üstün Hizmet Beratı” takdim edildi. 2023 yılında mimarlık dalında Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Ödülü’ne layık görüldü. 2025 yılında Cumhurbaşkanlığı Kültür-Sanat Politikaları Kurulu üyesi atandı. Çeşitli kitap, dergi ve gazetelerde makaleleri yer alırken belgeseller hazırlayıp radyo ve televizyon konuşmaları yaptı. Konstantiniyye’den İstanbul’a, Panorama İstanbul 1955, Panorama İstanbul 1888, Panorama İstanbul 1890, Pitoresk İstanbul, Ayvazovski’nin İstanbul’u, İstanbul Yazıları, Mekânsal Hafıza ve İstanbul, Sözler Sözcükler adlı kitapları yayımladı.